Tähtitiede ja sivustomme yleisesti

Tällä sivulla on koottu muutamia apuja aloittelevalle harrastajalle, mutta sen lisäksi olemme koonneet tänne lähteemme sekä tietoa siitä, mitä astronomia eli tähtitiede näin yleisesti on!
Tähtiede aloituskuva

Mitä tähtitiede on?

Tähtitiede eli astronomia on luonnontiede, joka tutkii maailmankaikkeutta eli universumia, taivaankappaleita ja erilaisia avaruuden/maailmankaikkeuden ilmiöitä. Tähtitiede perustuu suuresti fysiikkaan, mutta samalla apuna käytetiin muitakin tieteitä kuten biologiaa. Tähtitiede on ollut ihmisten kiinnostus jo muinaisilla ajoilla. Roomalaiset ovat nimenneet suurimman osan nykyisistä planeetoista heidän jumaliensa nimien mukaan. Tähtitiede on myös monien ihmisten harrastus. Astronomit eivät kuitenkaan enää nyky päivänä "tuijota" kaukoputken läpi tähtitaivasta, mikä on yleinen stereotypia kuitenkin. Nyky päivänä kaukoputket ovat yhä enemmän tietokoneohjattuja sekä ylipäätänsä näytön ruudulta seurattavia.
Ursan logo/kuvake

Tampereen tähtitieteellinen yhdistys ursa ry

Suosittelemme vierailemaan ursan sivuilla. Ursasta löytyy paljon tähtitieteellistä asiaa. Mikäli asut Tampereella tai lähistöllä voit hyvin käydä vierailemassa Kaupin tähtitornilla. Ursan sivuilla on sääkamerat, joista näet helposti minkälainen ilma on (Tämä siis jos asut Tampereella). Ursa myös kertoo tähtitiedettä aloittaville henkilöille, miten aloittaa ja auttaa esim. oman kaukoputken hankkimisessa/valitsemisessa. Kannattaa todellakin vierailla kyseisellä sivustolla, mikäli tähtitiede kiinnostaa!
Tähtitiedesivuston logokuvake

TeamSakke | Tähtitiedesivu

Lähdeluettelo:
Stellarium-kuvake

Stellarium - Tähtitiedeohjelma

Stellarium on ilmainen tähtitiedeohjelma, josta voit tutkia erilaisia taivaankappaleita reaaliajassa. Voit vaihtaa paikkaa, päivämäärää ja katsoa miltä tähtitaivas näyttää juuri tuolloin. Stellarium on täysin ilmainen ohjelma ja voit ladata sen tästä.

Stellarium on hyvä ohjelma tähtitiedettä aloittelevalle ihmisille, voit opetella tähdistöjen nimiä ja täten oppia tutkimaan tähtitaivaan kappaleita. TeamSakke suosittelee itsekin Stellarium-ohjelmaa aloittelijoille!

Delta 30 Plus -kaukoputken kuva

Delta 30 PLUS - tähtikaukoputki

Valovoimainen tähtikaukoputki, paranneltu Delta 20-versiosta. Kunnon harrastajalle sopii tämänkaltainen tähtikaukoputki, suurennukseksi luvataan 50-200x normaaleilla okulaareilla. Lisäksi kaukoputkesta löytyy 2x suurentava Barlow-linssi. Seurantamoottori ja kamera-adapteri, kamerakohteinen T-2 sovite. TeamSakke suosittelee!

Kaukoputken hinta 349.00 euroa
Teemaan liittyvä kuva

Aloitteleva tähtitieteen harrastaja

Aloittelevalle tähtitieteen harrastajalle ei heti alkuun suositella kaukoputken ostoa. Harrastuksen aivan alkuvaiheissa kannattaa opetella tuntemaan tähtitaivasta, ja vaikkapa käyttää kiikareita tähtitaivaan tiirailuun. Kun olet mielestäsi valmis omaan kaukoputkeen, selaile ja katso tuotteita huolella! Tavaratalo-kaukoputket ovat usein täysin turhia ja huonoja ostoksia, joten kannattaa suoraan ostaa esim. ursalta. Mikäli jokin tuote kuitenkin näyttää hyvältä mielestäsi voit aina pyytää ammattilaisen apua ja arviota tuotteesta.
Teemaan liittyvä kuva

Revontulet ja revontulitutka

Olemme lisänneet uuden revontulitutkan tähtitiedesivustolle. Tämän kuvan avulla voit katsoa miltä revontulitilanne näyttää juuri tänä päivänä. Kuva ei kuitenkaan päivity kuin muutaman tunnin välein, joten aivan reaaliaikainenhan tämä tutka ei ole. Revontulitutkan löydät nyt myös kätevästi etusivulta!

Mikä on revontuli?

Yleisesti revontulet ovat valoilmiöitä, joita voi havaita erityisesti Maapallon pohjois- ja etelänavalla. Revontulet ovat monivärisiä ja juuri tämän takia kenties niin kiehtovia. Revontulet aiheutuvat aurinkotuulten varattujen hiukkasten törmätessä/osuessa Maan ilmakehään. Jos esimerkiksi Auringossa on paljon aktiivisuutta koronassa (Auringon ulompi kaasukehä) tapahtuneiden purkauksien johdosta, voidaan revontulia havaita tavallista enemmän.


Pikanavigointi:

Yhteydenotto ja tietoa:

Sähköposti: teamsakke@fincraft.fi
Sivusto: Moppa5 & DNA_Welho
Koodaus: TeamSakke | Moppa5
Kuva nuolesta